Kategorie: Wszystkie | Kontakt | O blogu | Strona główna
RSS

Strona główna

wtorek, 22 czerwca 2010

W moim rodzinnym domu, jeśli padało hasło "łazanki" zawsze wybuchała kłótnia. Tato - zakochany w kwaśnych smakach i mięsie - domagał się łazanek z kapustą kiszoną, kiełbasą i boczkiem. My Baby - to znaczy Mama, Babcia i Siostry Trzy wolałyśmy lżejszą wersję - z kapustą białą i pieczarkami. Nie muszę dodawać, która wersja wygrywała pojedynek ??? ;-)

 

Składniki (dla 4 - 6 osób):

  • 1 główka kapusty białej
  • 0,5 kg makaronu (u mnie zawsze świderki)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki masła
  • sól, pieprz, sos sojowy

 

Wykonanie:

Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości.

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać w niezbyt drobną kostkę. Na patelni usmażyć pieczarki z cebulą.

Mararon ugotować do miekkości.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić do smaku.


 

Bon appetit :-)

Dzisiaj propozycja dla osób lubiących świeże smaki lata. Mnie lato kojarzy się z pomidorami i ogórkami stąd nazwa sałatki. Orzeźwiająca w smaku, może być osobnym daniem lub dodatkiem na przykład do grilowanego mięsa. Polecam :-)

 

Składniki (dla 2 osób):

  • 1/2 szklanki kuskus
  • 1 pomidor
  • 1 - 2 ogórki
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 1/2 paczki gotowego sosu do sałatek (użyłam koperkowo - ziołowego)
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku koniecznie ! :-)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, sos sojowy

 

Wykonanie:

Kuskus wsypać do wysokiego naczynia, posolić i zalać wrzącą wodą. Kiedy zacznie pęcznieć wymieszać, żeby się nie sklejał. Wystudzić.

W tym samym czasie ... pokroić pomidor i ogórki w bardzo drobą kostkę, liście kapusty pekińskiej drobno posiekać.

Do wystudzonego kuskusu dodać pomidory, ogórki, posiekaną kapustę i koperek.

Dodać poł torebki gotowego sosu do sałatek plus sok z cytryny plus olej plus ewentualnie majonez. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać i GOTOWE :-)

Bon appetit :-)


niedziela, 20 czerwca 2010

Jak już wcześniej pisałam oryginalny przepis na to ciasto moja Mama dostała w pracy od koleżanki :-) Jabłkowo - kokosowe nadzienie na puszystym biszkopcie ... cudne połączenie smaków ... niebo w gębie :-)


Składniki  na biszkopt (blaszka 33 x 22 cm):

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń:

  • 1 litr kompotu z jabłek
  • sok z połówki cytryny
  • 2 puddingi wanilinowe w proszku - niemiecki lub inny zgraniczny budyń wanilinowy (do zakupienia w Lidl-u)

Składniki masy kokosowej:

  • 200 g kokosu
  • 100 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko

 

Jak wykonać biszkopt przeczytacie tutaj

 

Wykonanie budyniu:

Odcedzić jabłka z kompotu - odłożyć do miski.

Do kompotu dodać sok z połowy cytryny, wymieszać i odlać od całości 1/2 szklanki.

W odlanej części kompotu rozmieszać 2 puddingi.

Pozostały kompot doprowadzić do wrzenia, wlać rozmieszane pudingi i ugotować budyń.

 

Wykonanie masy kokosowej:

Masło roztopić w garnku z cukrem, dodać kokos i jajko - wymieszać.

 

Wykonanie ciasta:

Po upieczeniu biszkoptu NIE WYŁĄCZAĆ piekarnika !!!

Na gorący biszkopt wyłożyć jabłka z kompotu.

Zalać całość budyniem. Na budyń wyłożyć masę kokosową. Włożyć ciasto do piekarnika na tak długo aby kokos się zbrązowił.

Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wystudzić. Przechowywać w lodówce.

Bon appetit :-)

niedziela, 13 czerwca 2010

Ciasto - wariacja na temat "nieba w gębie" ;-) Oryginalny przepis moja Mama dostała w pracy od koleżanki a ten szczerze pisząc nie wiem jak do nas zawędrował ... tak czy inaczej .... połączenie kwaskowatości nadzienia z orzechową słodkością glazury ... NIEBO W GĘBIE :-)


Składniki  na biszkopt (blaszka 33 x 22 cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozdzielić białka i żółtka.

Białka ubić na sztywno po czym dalej ubijając dodawać po łyżce cukru.

Do ubitych białek z cukrem dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając masę.

Przesiać mąkę z proszkiem po czym wmieszać do masy. Ja robię to na najniższych obrotach miksera.

Wylać ciasto do wysmarowanej i wyłożonej na spodzie papierem tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 -40 minut. Wystudzić, podzielić ostrym nożem na dwa płaty.

Składniki na krem:

  • puszka ananasów
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 2 puddingi wanilinowe w proszku - niemiecki lub inny zgraniczny budyń wanilinowy (do zakupienia w Lidl-u)

Odcedzić ananas NIE WYLEWAJĄC SOKU !!!!!

Jeśli kupiona przez Was puszka zawiera ananas w plastrach a nie w cząstkach, to nalezy pokroić plastry na cząstki około 1 centymetrowe i odsączyć.

Sok z ananasa wlać do garnka, dodać 2 szklanki wody i sok z 2 cytryn. 1/4 z mieszaniny odlać i rozmieszać w niej 2 puddingi.

Pozostały płyn doprowadzić do wrzenia, wlać rozmieszane pudingi i ugotować budyń.

Do ciepłego budyniu dodać pokrojony ananas - wymieszać.

 

Składniki masy orzechowej:

  • 300 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru - może być pół na pół biały z trzcinowym
  • 5 łyżek wody

Wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować. Masę przestudzić

Wykonanie ciasta:

Na dolny płat ciasta nałożyć budyń z ananasem przykryć drugim płatem ciasta. Na wierzch wyłożyć masę orzechową. Schłodzić.

UWAGA: w przepisie tajemniczy składnik to pudding wanilinowy - budyń. Dlaczego niemiecki czy inny zagraniczny ? Bo nasze rodzime budynie nie utrzymały sprężystości kremu. Nasz polski budyń - pyszny ! - po prostu się rozpływa ....

Bon appetit :-)

piątek, 04 czerwca 2010

Urodziny Szwagra i Kuzyna to zawsze w naszej rodzinie wielkie wydarzenie. Wielkie, bo od około 5 lat pierwsza sobota czerwca to także otwarcie sezonu grillowego :-) Są ciasta, sałatki, OBOWIĄZKOWO tzaziki Anki, wszelkie mięso i napitki .... :-)

Ja w tym roku zrobiłam tort ....


Składniki  na biszkopt (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozdzielić białka i żółtka.

Białka ubić na sztywno po czym dalej ubijając dodawać po łyżce cukru.

Do ubitych białek z cukrem dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając masę.

Przesiać mąkę z proszkiem po czym wmieszać do masy. Ja robię to na najniższych obrotach miksera.

Wylać ciasto do wysmarowanej i wyłożonej na spodzie papierem tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 -40 minut. Wystudzić, podzielić ostrym nożem na trzy płaty.

Składniki na krem:

  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 0,1 l mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g płatków migdałowych
  • 2 opakowania kremu czekoladowego do tortów Gellwe

Wlać śmietanę i mleko do wysokiego naczynia, wsypać proszek kremu czekoladowego i postępować zgodnie z przepisem na opakowaniu - miskować na najwyższych obrotach około 2 minut.

W misce rozetrzeć masło i cały czas miksując (już na niższych obrotach) wmieszać masło do kremu. Można w tym momencie dodać alkohol także do kremu - jak kto lubi :-)

1/3 kremu czekoladowego odkładamy do innego naczynia.

Do 2/3 kremu wsypać 200 g płatków migdałowych - wymieszać.


Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:

  • szklanka zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki alkoholu (ja stosuję rum)

Do wody wlać alkohol, wsypać cukier puder - rozmieszać.

Wykonanie tortu:

Dolny płat ciasta położyć na paterę i nasączyć ponczem. Nałożyć 1/2 kremu z płatkami migdałowymi - rozsmarować. Nałożyć drugi płat ciasta, nasączyć ponczem. Nałożyć 1/2 kremu z płatkami migdałowymi - rozsmarować. Nałożyć ostatni płat ciasta i nasączyć go ponczem. Kremem bez płatków posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować według własnego uznania - ja posypałam tort, jak widać, płatkami migdałowymi.

Bon appetit :-)

Przepis na ciasto, które zawsze się udaje ....


Składniki  (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozdzielić białka i żółtka.

Białka ubić na sztywno po czym dalej ubijając dodawać po łyżce cukru.

Do ubitych białek z cukrem dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając masę.

Przesiać mąkę z proszkiem po czym wmieszać do masy. Ja robię to na najniższych obrotach miksera.

Wylać ciasto do wysmarowanej i wyłożonej na spodzie papierem tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 -40 minut.

 

Uwaga:

Po upieczeniu WYCIĄGAM BISZKOPT Z PIEKARNIKA I UPUSZCZM GO 2 RAZY NA ZIEMIĘ Z WYSOKOŚCI OKOŁO 50 CM  !!!!!!! Sprawdzona, doskonała rada przeczytana na blogu "Moje wypieki". Odkąd ją stosuję biszkopt ani razu mi nie opadł :-)


Bon appetit :-)

wtorek, 01 czerwca 2010

Przy okazji rabarbarowca dla Kolegi Małżonka upiekłam wspaniały tort z przepisu Rachel Allen. Mocno czekoladowy przełamany kwaskowatością musu rabarbarowego i co najważniejsze szybki i naprawdę łatwy w wykonaniu ....

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 5 jajek
  • 167 g czekolady
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru

Składniki na krem:

  • 133 g rabarbaru
  • 67 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 100 ml śmietany 30 - 36 % kremówki

Wiem, że podane ilości wyglądają trochę przerażająco, ale Rachel piecze torty w blaszkach o średnicy 18 cm więc musiałam przeliczyć proporcjonalnie ten przepis :-)

Rozpuścić na parze czekoladę - wystudzić.

Jajka ubić do białości z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać.

Do masy dodać migdały i ponownie zamieszać.

Ciasto rozlać do 2 tortownic wyłożonych papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 18 -24 minut.

 

Rabarbar, wodę i cukier gotować tak długo aż rabarbar sie rozpadnie i powstanie coś na kształt puree rabarbarowego.

Ubić śmietanę kremówkę "na sztywno" ;-)

Do ubitej śmietany dodać wystudzone puree rabarbarowe.

Kremem przełożyć placki biszkoptu. Całość posypać cukrem pudrem :-) GOTOWE ....

Uwaga:

Upieczone biszkopty będą miały na wierzchu rodzaj bezy. Przy wyciąganiu z blaszek często się kruszy. Nie zmienia to jednak rewelacyjnego smaku tortu a moim zdaniem po posypaniu go cukrem pudrem nadaje mu ciekawy charakter :-)

Bon appetit :-)

Mąż zrezygnował w wyjazdu, na którym miało być ciasto z rabarbarem. Obecałam, że w ramach rekompensaty upiekę mu drożdżowca :-) Wynik poniżej ...

 

 

Składniki na ciasto (na blaszkę o wymiarach 33 x 22 cm):

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 dkg drożdży
  • 0,2 l mleka
  • 0,5 szklanka cukru (dla lubiących słodkie ciasto - 0,75 szklanki cukru)
  • 50 g masła
  • 50 g margaryny
  • 2 całe jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • sól
  • 0,5 kg rabarbaru

Składniki na posypkę:

  • 1 żółtko
  • 50 g miękkiej margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • mąka pszenna

Wykonanie ciasta:

Margarynę i masło topimy na patelni nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy by tłuszcz ostygł.

Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe.

Drożdże kruszymy do jakiegoś wysokiego naczynia (ja używam garnka), posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy 10 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na minimum 10 minut do wyrośnięcia.

Jajka wybijamy do miski, dodajemy szklankę cukru i cukier wanilinowy. Całość ubijamy mikserem, aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.

Do ubitych jajek dodajemy na przemian mąkę i mleko ciągle ubijając.

W pewnym momencie masa jest już tak gęsta, że trzeba wziąść "sprawy w swoje ręce" i zacząć wyrabiać ciasto łyżką.

Ciągle wyrabiając dodajemy do ciasta kolejno: wyrośnięte drożdże i letni tłuszcz. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od łyżki i ścianek miski.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość, przekładamy je do 2 natłuszczonych blaszek o wymiarach 33x22 cm i znowu przykrywamy ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.

A w tym czasie przygotujemy posypkę ...:-)

Do miękkiej margaryny dodajemy żółtko, cukier i tyle mąki aby po zagnieceniu powstało elastyczne ciasto, z którego możemy odrywać kawałki tworząc posypkę.

Kiedy ciasto na blaszce podwoi swoją objętość układamy pocięty w 3 centymetrowe kawałki rabarbar i kruszymy na wierzch ciasto posypki.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 - 40 minut.


Bon appetit :-)


poniedziałek, 29 marca 2010

Pomidorowa gości w naszym domu raz w tygodniu. Za tą zupą przepadają moi trzej Mężczyźni :-) Ma wspaniały aromat bazylii ...

Składniki:

  • Kość ze schabu (około 200 g)
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 dużego selera
  • 3 krążki pora
  • przecier pomidorowy lub puszka pomidorów
  • 100 gram ryżu basmati
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, kostka rosołowa

Wykonanie:

Kość ze schabu zalewamy 3 litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolejno: kostkę rosołową, w całości marchew,piertuszkę, seler i por. Gotujemy całość, aż warzywa będą miękkie.

Następnie wyciągamy z wywaru kość i warzywa. Warzywa kroimy wg. uznania (ja kroję w kostkę) i wrzucamy ponownie do wywaru.

Do tak przygotowanej zupy dodajemy ryż, przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, oraz kilka listków bazylii.

Gotujemy jeszcze 10 - 15 minut aby ryż zmiękł.

Podajemy zupę posypaną bazylią.

P.S.

Można jeszcze zabielić zupę śmietaną - my tak robimy ale każdy na własnym talerzu:-)

Bon appetit :-)

niedziela, 28 marca 2010

Moja Babcia piekła ciasto drożdżowe "na oko" :-) Wyobraźcie sobie naukę pieczania ciasta od kogoś kto robi to "na oko" ... i w dodatku szybko ... :-)

Moje pierwsze ciasto drożdżowe "na oko" było kompletnym niewypałem.

Po pierwsze dlatego, że mam inne "oko" niż moja Babcia ;-)

Po drugie dlatego, że brak mi cierpliwości ... a ciasto drożdżowe mimo, iż jest proste, zakochuje się w cierpliwych gospodyniach :-)

Składniki na ciasto (na dwie blaszki o wymiarach 33 x 22 cm):

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dkg drożdży
  • 0,4 - 0,45 l mleka
  • 1 szklanka cukru (dla lubiących słodkie ciasto - 1,5 szklanki cukru)
  • 100 g masła
  • 100 g margaryny
  • 3 całe jajka
  • 1 białko
  • 1 cukier wanilinowy
  • sól

Składniki na posypkę:

  • 1 żółtko
  • 50 g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • mąka pszenna

Wykonanie ciasta:

Margarynę i masło topimy na patelni nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy by tłuszcz ostygł.

Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe.

Drożdże kruszymy do jakiegoś wysokiego naczynia (ja używam garnka), posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy 10 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na minimum 10 minut do wyrośnięcia.

3 jajka i jedno białko wybijamy do miski, dodajemy szklankę cukru i cukier wanilinowy. Całość ubijamy mikserem, aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści.

Do ubitych jajek dodajemy na przemian mąkę i mleko ciągle ubijając.

W pewnym momencie masa jest już tak gęsta, że trzeba wziąść "sprawy w swoje ręce" i zacząć wyrabiać ciasto łyżką.

Ciągle wyrabiając dodajemy do ciasta kolejno: wyrośnięte drożdże i letni tłuszcz. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od łyżki i ścianek miski.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość, przekładamy je do 2 natłuszczonych blaszek o wymiarach 33x22 cm i znowu przykrywamy ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.

A w tym czasie przygotujemy posypkę ...:-)

Do miękkiej margaryny dodajemy żółtko, cukier i tyle mąki aby po zagnieceniu powstało elastyczne ciasto, z którego możemy odrywać kawałki tworząc posypkę.

Kiedy ciasto na blaszce podwoi swoją objętość, kruszymy na wierzch ciasto posypki.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 - 40 minut.

Bon appetit :-)


 
1 , 2